Want your
own Fotopage?






 
Rasidah's FotoPage

By: Rasidah Jaafar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Mar-2009 05:15 Email | Share | Bookmark
Pengalaman pedih dgn org miskin budi bahasa....

Sedih punye kes.....mangsa nye Me and my Greens.....Samsengnye...agen hartanah (house owner??) and renovation workers...

Balik je dari Melaka, nampak pokok Palma kuning dah tinggal stubs je..dendaunnye dah kena pancung..but no one at sight to ask..so simpan je dalam hati..esok husband I akan settle kan le....

House next door has been vacant for 4 year..about 2 weeks ago a couple with a daughter came with keys..I assume the house is either rent out or sold to them...I tak ambik pot le...

Few days later, few workers came with loads contstruction apparatus and the banging and drilling started..as early as 8 am on Saturday and Sunday...I let go..part and parcel of construction...till they chopped off my yellow Palm.....

I was at work on 24th when my husband called that he, in the end had an argument with the workers who apparently jadi "biadap". Tak nak apologized instead dgn kasarnye cakap.."tu bukan tanah I so dia punya suka ape dia nak buat"...Workers tuh lagi le kurang ajar when the "agen hartanah" tunjuk lagak...making calls..konon byk power...Till the one of the worker bolih mengaku dia pekerja Guthrie and dia bolih buat ape dia suka....

I parking je kete depan rumah I as usual, ade sebijik kete parking depan rumah I juga. I turun and tanya worker yg sodok pasir tuh..."Bang, tu kete sape?"...Dgn kasar dia jawap..." Mane ake tau"...I balas balik.." Nape cakap kasar, saya tanye baik-baik..."...That was the start...with the "agen hartanah" and his perempuan and the rude worker, maki hamun I....

I cakap, sape mula carik pasal...dah 2 minggu you kat sini, tak de ke budi bahasa nak tanya if you all can potong my pokok. I also can understand, tu bukan tanah I tapi kite ade budibahasa...tapi u all miskin nampaknye miskin.

Dari situ, bertengkar le, sampai caci I kurang agama cause tak pakai tudung...I heran ..lebih sudu dari kuah the all nih...workers je...bukan tuan rumah..

Husband I dok peluk I suruh sabar...I masuk dalam rumah..they all masih maki hamun...I call the police for help....

They all tak puas hati, walked seberang jalan to my garden and pulled out my plants..habis putik nenas Sarawak di patahkan, anak betik di cabut, serai habis di kerjakan...I menjerit-jerit from across the street to ask them to stop.."Ape yg they all dengki ngan pokok pokok I....." Tau ape reason dia...tanah kosong sebelah jalan tu bukan tanah I, mereke bolih buat ape mereka suka....."

Allah je yg tau bertapa sedihnye I, nasib baik, nenas yg lagi satu tuh buahnye dah petik, dpt gak rase..tp pedihnye sbb I tunggu berbulan bulan utk berbuah , samseng just destroy in seconds......

Bile polis sampai, buat je report..what can the polis do?....sedih you...tanah kosong depan tuh pun tak in anyone's way..I love to garden and my hobby tak susahkan sesape....by law..I tak leh buat ape ape tapi the malaysia way bukan gini...we respect each other's effort and obviously these new comers have none of those....

Dah 2 hari since the gaduh, the workers are still harrasing us, sangkut barang kat pagar bersebelahan, they all campak. My children I dah tak kasi lepak lepak kat luar..mereka ni foreign workers and fikir they are above the law and ade plak orang kite yang support they all.....

I minta Allah lindungi kami dari hasad and dengki and like Fadzy said..."Jgn risau..Aniaya orang..Allah bayar cash"...

So for those yang know of how to handle this delicate situation, please share with me...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net